Tekonurmi rakennuspäiväkirja

Tekonurmen saaminen Jokelaan on ollut melko pitkä prosessi. Kalenteriaikaa on tähän hankkeeseen mennyt lähes kolme vuotta ja tunteja meiltä ”puuhamiehiltä” yli 1000h.


Aikanaan asiaa on otettu jo kunnanpäättäjien kanssa esiin mutta hanke ei ole lähtenyt alkuselvittelyjä pidemmälle.


Loppuvuonna 2008 päätimme lähteä hankkeeseen ja kutsuimmekin SPL Uudenmaan piiristä olosuhdeasioista vastaavan ja kunnan virkamiehiä ja kunnanhallituksen jäseniä Kisan majalle käymään läpi esitystämme ja katsomaan kuinka hankkeen kanssa jatketaan.


Tammikuussa 2009 kokoonnuimme ja hanketta pidettiin hyvänä mutta rahoituspuoli oli haasteellinen. Myöskin se että Jokelassa järjestettiin ao vuonna liikuntapaikkakysely jarrutti tätä hanketta. Kunnan ohjaus oli että odotamme vuoden 2009 kyselyn tulokset ennekuin etenemme asiassa.


Vuosi 2009 kului taustatyötä tehdessä ja erilaisiin lähialueiden hankkeisiin tutustuessa. Kävimme esittämässä hankkeen myös Jokela kehittämistoimikunnassa jossa hanketta pidettiin hyvänä.


2010 keväällä sitten tuli tulokset liikuntapaikkakyselystä ja niissä tekonurmi oli ykkösenä. Laitoimmekin ison vaihteen päälle ja valmistelimme esitystä liikuntatoimen tuella. Kyselimme budjetääriset tarjoukset rakentamisesta. Lähtökohtana oli kokoajan ns. Hyrylän malli jossa perustetaan osakeyhtiö joka ottaa kunnan takaaman pankkilainan hankkeen rahoittamiseksi. Kunta saa lainan takausta ja nimellistä osakepääomaa vastaan äänienemmistön osakeyhtiöstä jonka toinen omistaja on Jokelan Kisa ry.


Elokuussa 2010 jätimme esityksen kunnanjohtajalla ja kunnanhallitukselle. Tavoitteena oli hakea marraskuussa HatTrick-avustusta palloliiton kautta ja jättää vuoden loppuun mennessä Ely-keskukselle tukihakemus. Hakemuksen jätön jälkeen kunnasta ei kuulunut vähään aikaan mitään ja sitten asia palautuikin liikuntalautakunnan käsittelyyn (olimme saaneet tietoa että asia menee suoraan päätökseen kunnanhallitukseen ja valtuustoon). Kävin esittelemässä hankeen liikuntalautakunnassa jossa sitä yksimielisesti puollettiin. Tämän jälkeen kunnan johtoryhmä aloitti melkoisen pommituksen tarkentavilla kysymyksillä (joita voisi kuvata myös stressitestiksi). Teimme paljon laskelmia ja annoimme kaikkiin kysymyksiin vastaukset. Silloin tuntui välillä jopa turhauttavalta kun kysymyksiä tuli aina kun toiseen saatiin vastattua ja asia ei tuntunut etenevän. Mutta jälkeenpäin voi sanoa että toisaalta oli hyvä että hankkeemme tuli todella monelta kantilta ja hyvinkin yksityiskohtaisesti tarkasteltua ja testattua.
Koska asia ei kuitenkaan edennyt kunnanhallitukseen ja meillä alkoi tulla takarajat vastaan tukihakemuksissa jotta hanke voitaisiin käynnistää vuonna 2011. Laitoimme HatTrick-hakemuksen tietämättä vielä meneekö hanke läpi vai ei.

Lokakuun 2010 otimme yhteyttä kunnanhallituksen puheenjohtajaan ja saimme asian etenemään kunnanhallituksen kokoukseen. Esittelinkin marraskuun lopussa asian kunnanhallituksessa. Kunnanhallitus päätti esittää asian päätettäväksi kunnanvaltuustolle. Vielä ennen kunnanvaltuuston kokousta viimeisessä kunnanhallituksen kokouksessa tehtii ehdotus vetää asia pois kunnanvaltuuston esityslistalta ja lisätä hanke kunnan budjettiohjelmaan. Mutta kunnanhallitus ei esitystä hyväksynyt ja kunnanvaltuusto teki myöntävän päätöksen asiassa.

Joukukuu 2010 meni lainatarjouksia sekä tekonurmen urakkatarjouksia vertaillessa sekä Ely-tukihakemuksen kanssa jonka jätimme juuri ennen määräaikaa Joulukuun viimeisinä päivinä.


2011 alkuvuosi menikin sitten kunnan kanssa yhteistyösopimuksen, vuokrasopimuksen ja huolto- ja ylläpitosopimuksen valmisteluissa. Niitä hierottiin kolme kuukautta ja kaikki nuo kävivät taas saman päätöksentekokierroksen kunnanhallituksessa ja kunnanvaltuustossa. Vihdoin huhtikuussa saimme kaikki paperit täydennettyä Ely-keskukselle.


Maaliskuun 2011 viimeinen päivä perustimme osakeyhtiön ja Ely-päätös tuli toukokuussa. Hommat pääsivät vihdoinkin alkamaan. Toimittajaksi valittiin talven aikana Aaba kotikentät Oy  jonka kanssa sitten toukokuussa päästiin yksityiskohtaisiin suunnitelmiin.


Konkreettisesti työt alkoivat kesäkuun puolessavälissä kun kävimme talkoilla raivaamassa pusikot ja puut pois rakennustyömaan reunalta. Juhannuksen jälkeen piti pohjatöiden alkaa mutta niihin tulikin sitten viivettä ja homma käynnisty heinäkuun lopussa


2011 vko 30-31: Pohjatyöt

- Reuna-alueiden ja päädyn lumensulatusaleen maanpoisto ja rakennekerroksien tekeminen

rakennekerrokset_web


- Sähkökaapelit sekä vesijohto ja viemäriliityntä. Pukukoppien alle asennettiin routaeristys.

routaeristys_web

 

2011 vko 32: Aitatolppien asennus

aitatolpat_web

 

2011 vko 33: Reuna-alueiden ja päädyn lumensulatusalueen asfaltointi

asfaltointi_web

 

2011 vko 33-34: Kentän tasaus ja muotoilu aumaan

Kentän pinnan tasaus osoittautui hieman suuremmaksi työksi kuin suunnitelmissa oli. Mutta tiehöylällä lähti suurimmillaan 30cm pinnasta pois.

tasaus

 

2011 vko 33-34: Pukukoppien ja varasto/toimistokopin kulunvalvonnan asennus

Tontilla riitti säpinää kun samnaiakisesti ainakin 6 porukkaa (kulunvalvonta, sähkötyöt, vesi- ja viemärityöt, 2 x aidan asennusryhmä, nurmen asennus)

kopit_ym_web

 

24.8 Nurmen asennus

nurmen_asennus_web

 

vko 34: aitojen asennus ja viimeistelytyöt

- Miesten joukkue kävi maalaamassa talkoilla toimisto/varastokopin.

.- viivojen leikkaus nurmeen

asennuksia_web

 

vko 35: Kameravalvonta ja kulunvalvonta otettiin käyttöön, nurmikon viivojen viimeistely

- Pukuhuoneparakkien viemäröiinin ja vesiputkiston muutostyöt (Suomen määräysten mukaisiksi), 31.8-1.9.2011

- Uudet ovet varastoihin saapuivat (30.8.2011)

ovet_web

- Porttien asennus  (1.9.2011)

- Kylttien asennus (2.9.2011)

- Hiekan ja kumirouheen asennus

kumirouhe_web

 

vko36:

- 6.9 hiekan levitys päätökseen

- 7.9 kumirouheen levitys

kumirouhe2_web

- 8.9 Joka valotolpaan asennettiin yhdet uudet valonheittimet. Pimeässä testattiin ja todettiin valon riittävän nyt hyvinkin harkkoihin ja pelaamiseen. 

- 10.9 Siivousvälineiden, roskisten yms. hankkiminen ja toimiston/varastokopin portaan teko

porras2_web

 

- 11.9 Yhden oven ja kulmalautojen sekä peitelautojen maalaus. Rappurallien kiinnittämien maahan.

 

vko 37:

11.9 klo 19.30 Aaban henkilöstö sai kentän viimeisteltyä ja kentän laidallaa innokkaan odottanut miesten harrastefutis aloitti kentällä treenaamaan. Kenttä otettu käyttöön - YESSS!

 

17.9 Tekonurmen avajaiset ja nimen julkistus

intersport_puhos_areena_web_pieni

avauspuhe_web

jokela_avajaiset_6_web

Avajaiset päättyivät ilotulitukseen!

tekonurmi_ilotulitus_large


t: Jari
Toimitusjohtaja
Jokelan Tekonurmi Oy

 

Lisätietoja